top of page
  • Writer's pictureKristīne Spure

Grāmatas apskats: “Domā kā mūks”

Lasot Džeja Šetija (Jay Shetty) dižpārdokli "Domā kā mūks”, laikus var sagatavot zīmuli vai marķieri, jo šī ir grāmata, kur var atļauties pasvītrot vērtīgākās atziņas.


“Domā kā mūks. Iemāci prātam mieru un mērķi katru dienu”. Tāds ir stāstnieka, bijušā mūka un iedvesmojošā YouTubera Džeja Šetija grāmatas pilnais nosaukumus. Kurš gan negribētu būt mierīgs un izjust, ka viss, ko ikdienā dara, ir saskaņā ar kādu lielāku, savās patiesajās vērtībās balstītu mērķi?


Es gribētu. Tādēļ atsaucos izdevniecības "Helios” aicinājumam izlasīt grāmatu un sniegt par to godīgu atsauksmi, cerot, ka Šetijs liks aizdomāties par lietām no jaunas perspektīvas.


Ko māca "Domā kā mūks"


Džeja Šetija grāmata balstīta zināšanās, ko viņš ieguvis, kā mūks pavadot trīs gadus Indijas ašrāmā (garīgu meklējumu vietā). Apvienojot mūka pieredzi ar novērojumiem no savas personīgās dzīves rietumu pasaulē, Šetijs centies radīt rokasgrāmatu, kas palīdzētu augt gan garīgi, gan profesionāli.


Grāmata sastāv no 3 daļām (Atbrīvošanās; Augšana; Došana), kuru nosaukumi šķiet gana abstrakti, lai mani sākotnēji neuzrunātu. Savukārt apakšnodaļas gan ieintriģē – Identitāte, Negatīvisms, Bailes, Mērķis, Rutīna, Ego u.c. Šīs ir tēmas, kas tik pat labi varētu būt grāmatā par psiholoģiju, un tas jau man patīk krietni labāk.


Šķiet, ka šī arī ir grāmatas veiksmes atslēga: Šetijam izdevies mūka filosofiju apvienot ar domu pavedieniem, ko tik pat labi varētu teikt arī KBT terapeits.

Grāmatā Šetijs sniedz atbildes uz jautājumiem, kas nomāc daudzus:

  • Kā saprast savas vērtības?

  • Kā pārvarēt sliktās domas?

  • Kā atbrīvoties no ieradumiem, kas neapmierina, un ieviest tādus, kas spēcina?

  • Kā mazināt stresu?

  • Kā uzlabot attiecības pašam ar sevi un apkārtējiem cilvēkiem?

  • Kā realizēt savu potenciālu – un atrast īstās vērtības?

Grāmatā iekļauti arī praktiski uzdevumi, kā Šetija piedāvāto teoriju var ieviest ikdienā.

Jāsaka godīgi – lielākoties esmu mazliet skeptiska pret austrumu filosofiju. Līdz šim ar mani tā nav rezonējusi. Tieši otrādi – tā mēdz likties cilvēka spējas un izaugsmi ierobežojoša, pat stereotipiska. Varbūt pie vainas ir daži pašpasludināti “vēdiskie eksperti” (noteikti varat iedomāties, kurā virzienā kuģo manas domas).


Taču Šetija grāmatā abas pasaules – mūka filosofija un psiholoģija – savijas kopā. Tiem, kas daudz lasījuši par pašizaugsmi Šetija atziņas, iespējams, liksies jau dzirdētas. Taču varbūt šis ir gadījums, kad atkārtošana ir zināšanu (un pašizaugsmes) māte.


Vērtīgas atziņas no grāmatas "Domā kā mūks”



Man vienmēr licies, ka par pašizaugsmes un pašpalīdzības (self-help) grāmatu atbilstību lasītājam vislabāk pateiks to saturs. Tādēļ turpinājumā 15 interesanti domu graudi, ko pati pasvītroju, lasot Džeja Šetija “Domā kā mūks”:


  1. Vai man ir sajūta, ka vairāk atbilstu tam, kas vēlos būt, kad pavadu laiku ar šo personu vai grupu, vai arī jūtos tieši pretēji?

  2. Zāle ir zaļāka tur, kur to laistām.

  3. Mūki uzskata, ka, runājot par laimi un prieku, iespēja ir ikvienam. Citiem vārdiem sakot, nav jāuztraucas, ka vietu nepietiks. Laimes teātrī nav nekādu ierobežojumu.

  4. Nekad dzīvē nebūsim pilnīgi brīvi no bailēm un trauksmes. Un tas ir labi, jo bailes nav sliktas. Tās kalpo kā brīdinājums, kad prāts saka: “Kaut kas nav labi! Kaut kas varētu noiet greizi!”

  5. Kad prāts sūta signālu “Bail!”, ķermenis nespēj atšķirt, vai draudi ir īsti vai iedomāti.

  6. Bailes saistītas ar pieķeršanos – nepieciešamību pēc lietām un kontroles. Kad pieņemam, ka viss mūsu dzīvē ir tikai uz noteiktu laiku, varam justies pateicīgi, ka mums ir dāvāta laime kaut ko uz brīdi aizņemties.

  7. Jo vairāk un vairāk pieņemsiet, ka mums nekas īsti nepieder vai ka neko nevaram kontrolēt, sāksiet izbaudīt un novērtēt cilvēkus, lietas un pieredzi un vairāk izvērtēsiet, ko vēlaties iekļaut dzīvē.

  8. Mums ir vairāk baiļu nekā apdraudējuma, un iztēlē ciešam vairāk nekā realitātē. (Seneka)

  9. Apmierinājums rodas no ticības tam, ka tas, ko darāt, ir vērtīgs.

  10. Labākais veids, kā uzzināt, kas jādara, lai piepildītu nodomu, ir atrast cilvēkus, no kuriem ņemt piemēru.

  11. Jūsu laiks ir ierobežots, tāpēc netērējiet to, dzīvojot kāda cita dzīvi. (Stīvs Džobs)

  12. Pirms kaut ko noraidām, ir svarīgi izmēģināt pēc iepējas vairāk, un liela daļa mēģinājumu notiek agrā vecumā un jaunībā, skolā un citviet.

  13. Tā vietā, lai pievērstu uzmanību vājajām pusēm, domājam par stiprajām pusēm un meklējam veidus, kā tās pilnvērtīgi izmantot dzīvē.

  14. Katrā no mums mīt īpašs ģēnijs, bet varam to neatklāt, ja vienmēr iesim tikai pa vienu dzīves ceļu. Iespējams, šis dzīves ceļš mums vispār nav redzams.

  15. Tā vietā, lai veiktu milzīgas karjeras izmaiņas, varat izmēģināt citu pieeju – meklēt iespējas darīt to, kas jums patīk, nemainot esošo dzīvi. Nekad nezināt, kur tas novedīs.


Kopsavilkums


Lasot gāmatas vai klausoties iedvesmas runas no cilvēkiem, kas to pārvērtuši plaša mēroga uzņēmējdarbībā, nevaru neņemt vērā, ka katra motivējošā runātāja grāmatas (vai podkāsta, vai vloga) pamatā ir bizness un mērķtiecīga tēla veidošana, auditorijas audzēšana ar mērķi gūt peļņu.


Tomēr, pat ņemot vērā šos apstākļus, es noticēju modernajam mūkam Džejam Šetijam un vēlāk pat paklausījos dažus no viņa iedvesmas video YouTube.

Starp citu, Šetijam ir arī ļoti iedvesmojoša dzīvesbiedre Radhi Devlukia – šeit interesanta saruna, kur Radhi runā par paškritiku, parmaiņām u.c. tēmām raidījumā “Women of Impact”:


Nevaru arī nepiebilst par grāmatas tulkojumu. Ja iepriekšējās "Helios” grāmatas "Kāpēc mēs guļam?” lasīšanas plūsmu apgrūtināja stīvais un parāk tiešais tulkojums, tad šoreiz ar šādu problēmu nesaskāros. "Domā kā mūks” tulkojusi valodniece un podkāsta "Pieturzīmes" veidotāja Aiga Veckalne.

Vai Šetija grāmata "Domā kā mūks" lika man redzēt savu dzīvi un izaugsmi no jaunas perspektīvas? Daļēji. Drīzāk es teiktu, ka grāmatā paustās atziņas apstiprināja jau iepriekš lasīto, taču lika par to padomāt vēlreiz. Kā saka – dubults neplīst.


Goodreads vērtējums: 4.22/5

Mans vērtējums: 3.5/5

1,321 views0 comments
bottom of page