top of page
  • Writer's pictureKristīne Spure

Vai mīlestību var iemācīt? Džejs Šetijs “8 mīlestības likumi”

Vairāk nekā 40 dzeltenas līmlapiņas. Tik daudz grāmatzīmīšu atzīmē interesantas domas manā bijušā mūka Džeja Šetija grāmatas “8 mīlestības likumi” eksemplārā.


Vai 40 grāmatzīmes ir daudz vai maz – tas katram pašam spriežams. Man tas bija gana, lai atzītu grāmatu par sava un citu lasītāju laika cienīgu. Parasti neesmu liels fans pašpalīdzības (self-help) grāmatām, turklāt par mīlestību, kur tomēr katram cilvēkam ir sava, unikāla pieredze.


Bet jau sākumā teikšu, ka “8 mīlestības likumi” man pat patika labāk nekā Džeja pirmais dižpārdoklis “Domā kā mūks”, lai gan arī viņa debijas grāmatā bija padaudz vērtīgu domu graudu. Ja gribas gūt priekšstatu, ielūkojies grāmatu apskatā, ko uzrakstīju 2021. gada nogalē.


Un varbūt kāds domā, ka es jau droši vien par grāmatu rakstīšu tikai labas lietas, jo Londonā satiku Džeju un viņš mani nošarmēja. Te taisnība daļēja – Džejs tiešām atstāja ļoti lādzīga cilvēka iespaidu. Bet lielu daļu grāmatas izlasīju vēl pirms mūsu tikšanās, tā kā domāju, ka esmu gana neitrāla. Un tādēļ par būtisko – “8 mīlestības likumiem”.


Mīļākā nodaļa, kas nemaz nav par attiecībām


Kāda Instagram sekotāja man rakstīja: “Vai tad mīlestība nav absolūti dabiska lieta, kurai nevajag likumus? Kādēļ kaut ko uzspiest un mācīt, kā pareizi mīlēt?”


Es viņu ļoti labi saprotu. Taču par spīti popkultūrīgajam grāmatas nosaukumam Džejs Šetijs nerunā klišejās, kā mīlēt, un nesola, ka, sperot viņa piedāvātos astoņus soļus, satiksi savu perfekto partneri. Tā vietā “8 mīlestības likumi” izklāsta konkrētus un praktiskus vēdiskajās gudrībās un mūsdienu zinātnē balstītus soļus. Tie var palīdzēt labāk manevrēt izaicinājumu jūru ceļā uz mīlestību pret savu potenciālo partneri un pašiem pret sevi, kā arī manevrēt izaicinājumus, ar ko sastopamies vēlāk – jau esot attiecībās vai nonākot attiecību krīzē.

Nejokoju par tām 40+ grāmatzīmēm.

Piemēram, saskaņā ar Šetija 4. mīlestības likumu labs partneris būs tāds, kas būs arī tavs guru – cilvēks, ar kuru kopā varēsi mācīties un augt. Savukārt 5. likums vēsta: pirmajā vietā jābūt nevis partnerim, bet taviem mērķiem (purpose comes first). Ļoti aktuāli, ņemot vērā, cik daudz dzirdēti stāsti, kad cilvēks ziedo sevi it kā cēlu mērķu vai otra labā un vēlāk vaino partneri, ja nejūtas piepildīts.


Arī 6. likums ir brīnišķīgs savā vienkāršībā. Tas uzsver – nav attiecību, kurās nestrīdas. Šo lasot, jutos tik normāla. Džejs piedāvā arī stratēģijas, kā strīdus risināt, kuras nu jau pielietoju ikdienā. Vismaz cenšos.


Savukārt mans mīļākais likums patiesībā nemaz nav par partnerattiecībām vai romantisko mīlestību. 1. mīlestības likums ir par mīlestību pašiem pret sevi un spēju būt vienatnē. Māka būt vienatnē (nevis vientulībā) ir privilēģija. Tieši esot vienatnē, saprotam, kādi mēs esam, kādas ir mūsu stiprās un vājās vietas, vērtības un vēlmes, kā redzam savu dzīvi un nākotni. Tas savukārt ir labs pamats, lai atrastu dzīvesbiedru, kas mūs papildina un grib iet līdzīgu ceļu. Ne mazāk svarīgi pašam ar sevi “iečekoties”, arī attiecībās esot. True story – kādēļ šo neviens nemāca skolā?


8 vērtīgas atziņas par mīlestību


Kārtējo reizi mans grāmatas eksemplārs ir pasvītrojumiem rotāts, jo atziņu – gan jaunu, gan tādu, kas vienkārši atgādina par vecu labu piemirsto – ir daudz. Ja jau Šetijam ir 8 likumi, lūk, 8 spilgtas atziņas, ko atzīmēju grāmatā par mīlestību:


  1. Mīlestība – tas nav perfektais bildinājums vai ideālās attiecības. Mīlestība ir spēja tikt galā ar nepilnībām, kādas būs gan tevī pašā, gan tavā partnerī, gan dzīves līkločos.

  2. Lielākoties mums stāsta, ka kaut kur tur, ārā, atrodas mūsu perfektais cilvēks, dvēseles radinieks, tas īstais un vienīgais, kas jāsameklē. Ir skaisti, ja tiešām izdodas tādu cilvēku atrast, bet tas nenotiek ar ikvienu, un ne vienmēr šī pieredze ir tik perfekta.

  3. Mums māca meklēt savu otro pusīti – savu labāko pusīti (better half) vai kādu, kas mūs papildinās. Bet vai tas nozīmē, ka mēs esam sliktākā pusīte? Vai mēs esam nepilnīgi, ja mums nav partneris?

  4. Attiecības ir meistarīgi veidotas tā, lai mūs kaitinātu. Ir krietni vienkāršāk būt vienam, jo apkārt nav otra cilvēka, kas apšaubīs tevi vai norādīs uz trūkumiem.

  5. Tuvība starp diviem cilvēkiem rodas, pavadot laiku kopīgos piedzīvojumos: izklaidējoties, piedzīvojot jaunas pieredzes, mēģinot jaunas lietas un izglītojoties.

  6. Visvairāk laika no visiem cilvēkiem pasaulē mēs pavadām tieši paši ar sevi. Novērtē savas spēcīgās puses un apzinies, kādās jomās vēl vajadzētu pilnveidoties.

  7. Pārliecību par sevi vairojam, kad veltām laiku lietām, kas mums nozīmīgas.

  8. Pieredzēt visu, ko attiecības sniedz, nozīmē gan baudīt uzvaras augļus, gan iet cauri pārbaudījumiem. Mēs mēdzam mesties no vienām attiecībām nākamajās, lai tikai izvairītos no izaicinājumiem, bez kuriem mīlestībā nav iespējams iztikt.


Atbildot uz šī apskata virsrakstā izvirzīto jautājumu – vai mīlestību var iemācīt –, gribu teikt, ka, ja ne iemācīt, tad noteikti padarīt vieglāku mācīšanās procesu ar dažādiem paņēmieniem, kas izklāstīti grāmatā. Džeja Šetija “8 mīlestības likumi” ir viegli lasāma literatūra un labs atspēriena punkts tiem, kuri nezina, ar ko sākt. Lasītājiem, kuriem jau ir pamatīgas priekšzināšanas attiecību psiholoģijā, šī grāmata, iespējams, būs atkārtojums jau zināmajam.


Dodu grāmatai stabilas četras zvaigznes un iedrošinu lasīt it sevišķi tiem, kas iet cauri pārmaiņām – sevī vai attiecībās. Un kādēļ ne piecas zvaigznes? Džejs tomēr ir liels optimists un vietām tik utopisks, ka liekas, ka kaut ko tādu ieteikt būtu varējis tikai mūks. He-he.


Grāmatu latviešu valodā izdevusi izdevniecība “Helios” un tulkojusi brīnišķīgā valodniece Aiga Veckalne, kura ir arī Džeja pirmās grāmatas “Domā kā mūks” tulkojuma autore.


Tā esmu es, un tā mana grāmata ar Džeja parakstu.

Mans vērtējums: 4 no 5

Goodreads vērtējums: 4,01 no 5


360 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page