top of page
  • Writer's pictureKristīne Spure

Grāmata: Caitlin Moran “How to Be a Woman”

Visa uzmanība grāmatai, ar ko atklāju 2022. gadu, – un tā ir Ketlinas Moranas (Caitlin Moran) feminisma idejām caurstrāvotā autobiogrāfija “How to Be a Woman”. Vērtējums – ļoti atzinīgs.


Vispirms sākšu ar to, ka Ketlina Morana ir britu žurnāliste, publiciste un mediju personība ar brīnišķīgu britu melnajam humoram atbilstošu humora izjūtu. Viņa intervējusi tādas ikonas kā Lady Gaga, Kortniju Lovu u.c. 2014. gada aprīlī BBC Woman's Hour nosauca Moranu par vienu no ietekmīgākajām sievietēm Lielbritānijā.


Tikai tagad, kad grāmata jau izlasīta (noklausīta Audible, ja gribam būt precīzi), uzzināju, ka Moranai Tviterī ir teju 900 tūkstoši sekotāju. Tam gan nevajadzētu būt kritērijam, kas norāda uz Moranas grāmatas kvalitāti vai tieši otrādi – nepilnībām.


Taču, manuprāt, Ketlinas Moranas personība un profesionālā pieredze dod priekšstatu, ko var gaidīt no viņas runas un rakstības manieres. Viņas valoda ir izklaidējoša, tieša, dzīva, pilna ar mūzikas un izklaides industrijas referencēm. Iesaku grāmatu klausīties audio formātā, lai izbaudītu Moranas angļu valodas izrunu un balss intonācijas īpatnības (piemēram, bieži vārdu galotnes paceltas uz augšu, it kā veidojot jautājumu).


Par ko ir “How to Be a Woman”?


“How to Be a Woman” apvieno autores biogrāfiju no 13 līdz 35 gadu vecumam ar dažādiem ar feminismu un sievietes lomu saistītiem jautājumiem. Viņa sāk ar pusaudžu gadiem un atskatās uz savu pieredzi – pirmajām mēnešreizēm, apmatojumu, masturbēšanu, simpātijām, dzīvi nabadzīgā daudzbērnu ģimenē. Un Ketlina to dara ļoti atklāti. Un ļoti, ļoti humorpilni.


Morana turpina ar stāstiem par sāpīgu pirmo mīlestību, kļūšanu par māti (neidealizējot šo mītisko statusu un redzot gan “par”, gan “pret” pusi). Par seksismu un attiecībām ar modi. Par ķirurģiskām skaistuma procedūrām, kas, neraugoties uz spēcīgu body positivity kustību mūsdienās, šķiet, tāpat paliek aizvien populārākās. Ļoti spēcīgs ir Moranas personīgais stāsts par abortu.


Morana runā tieši par sajūtām un pieredzēm, par ko daudzi (vai precīzāk būtu teikt – daudzas) vairās un, iespējams, kaunas runāt, un, lai gan viņa stāsta caur personīgo prizmu, vēstījums ir ļoti universāls. Jo šīs ir pieredzes, bailes, šaubas un nedrošības, kas pazīstamas daudzām sievietēm. Ne velti grāmatas izdošanas laikā (2011. gads) “How to Be a Woman” bija absolūts dižpārdoklis Lielbritānijā, savukārt Amazon UK iekļuva gada 10 pārdotāko grāmatu sarakstā.


Lasītājiem, kas daudz izzinājuši feminisma idejas un literatūru, iespējams, Moranas atziņas un novērojumi liksies pašsaprotami un pat novecojuši. Jāņem vērā, ka grāmata izdota pirms vairāk nekā dekādes, un šajā laikā esam ieguvuši un sadzirdējuši daudz spēcīgu sieviešu balsu (kaut vai paskatāmies MeToo kustības kontekstā). Taču, neraugoties uz laika atstatumu, mani grāmata apsedza kā sega, kas rada omulīgu patvērumu un liek justies droši. Droši būt cilvēkam. Droši būt sievietei, kas izzina, ar kādām vērtībām dzīvot vēlos es pati, nevis kādas mani redz izkopjam apkārtējie, sabiedrība vai nepamatoti stereotipi.


Septiņi spilgti citāti, ko paturēt prātā


Pēc īpašu un sev nozīmīgu grāmatu izlasīšanas mani mēdz pārņemt sajūta, ka nekāds manis rakstīts kopsavilkums nepastāstīs par lasāmo tik precīzi kā paša autora teiktais. Tādēļ šeit daži spilgti citāti no Ketlīnas Moranas “How to Be a Woman”. Ne tikai lai uzrunātu Tevi – iespējamais nākamais lasītāj –, bet lai atgādinātu visas tās domas, ko biju jutusi pati, taču Morana savā memuārā prasmīgi ietērpa vārdos:


You can tell whether some misogynistic societal pressure is being exerted on women by calmly enquiring, ‘And are the men doing this, as well?’ If they aren’t, chances are you’re dealing with what we strident feminists refer to as ‘some total fucking bullshit’.

No one has ever claimed for a moment that childless men have missed out on a vital aspect of their existence, and were the poorer, and crippled by it. Da Vinci, Van Gogh, Newton, Faraday, Plato, Aquinas, Beethoven, Handel, Kant, Hume, Jesus. They all seem to have managed quite well.”

I have a rule of thumb that allows me to judge, when times is pressing and one needs to make a snap judgment, whether or not some sexist bullshit is afoot. Obviously, it’s not 100% infallible but by and large it definitely points you in the right direction and it's asking this question; are the men doing it? Are the men worrying about this as well? Is this taking up the men’s time? Are the men told not to do this, as it's letting the side down? Are the men having to write bloody books about this exasperating retarded, time-wasting, bullshit? Is this making Jeremy Clarkson feel insecure? Almost always the answer is no. The boys are not being told they have to be a certain way, they are just getting on with stuff.

So. Yes. We're all dying. We're all crumbling into the void, one cell at a time. We are disintegrating like sugar cubes in champagne. But only women have to pretend it isn't happening. Fifty-something men wander around with their guts flopped over their waistbands and their faces looking like a busted tramp's mattress in an underpass. They sprout nasal hair and chasm-like wrinkles, and go 'Ooof!' whenever they stand up or sit down. men visibly age, every day -- but women are supposed to stop the decline at around 37, 38, and live out the next 30 or 40 years in some magical bubble where their hair is still shiny and chestnut, their face unlined, their lips puffy, and their tits up on the top third of the ribcage.

Feminism needs Zero Tolerance over baby angst. In the 21st century, it can't be about who we might make, and what they might do, anymore. It has to be about who we are, and what we're going to do.

Fashion is for standing still and being photographed. Clothes on the other hand are for actual lives and life is really the only place you can learn the most important lessons about how to get dressed and then feel happy.

Un noslēdzot citāts, kas, šķiet, bija pirmā reize, kad Moranas grāmatā sasmējos, ejot pa ielu, un sapratu, ka šai autorei nekas nav svēts un mums kopā būs pavisam jautri:


Over the next few weeks, I become an amazingly dexterous masturbator.

Mans vērtējums: 5/5

Goodreads vērtējums: 3,71/5


107 views0 comments
bottom of page