top of page
  • Writer's pictureKristīne Spure

Pirmais e-grāmatu lasītājs: plusi un mīnusi

Kodolīgs apkopojums par to, kādēļ ir vērts dot iespēju Kindle Paperwhite.


2020. gada nogalē aprit tieši gads, kopš es tiku pie sava pirmā e-grāmatu lasītāja. Mazs, melns, askētisks tas pērn gulēja sarkanzilā dāvanu kastītē. Vēlāk tas dažreiz gulēja arī uz manas sejas, kad, gultā lasot, iemigu.


Gada laikā esmu izlasījusi 6,5 e-grāmatas. Kāda bijusi šī pieredze? Vai papīra formāts būtu liekams pavisam pie malas? Par to rakstā.


E-grāmatu lasītājs: lielas pārmaiņas


Ja pavisam godīgi, tad e-grāmatu ienākšana manā dzīvē ir visai lielas pārmaiņas. Visu lasītāja mūžu biju uzcītīgs papīra grāmatu formāta atbalstītājs. Jo cietākos vākos, jo labāk. Jo senāka un noputējušāka – jo autentiskāka smarža.

Jo smagāka soma no grāmatas un jo pilnāks un raibāks plaukts, jo vērtīgāk.

Vienā teikumā sakot – grāmatu vāks un tā dizains, kā arī papīra čaukstoņa, pāršķirot lapas, ir neatņemama sastāvdaļa no visas lasīšanas pieredzes un stāsta izbaudīšanas.


Bet kopš pievienojos Robert's Books grāmatu klubiņam, kur sanācis lasīt grāmatas, ko ātrāk un ērtāk atrast e-formātā, sāku pārdomāt e-grāmatas formāta praktiskumu.


Reiz e-grāmatām ļoti dīvainā ieskenētā formātā jau devu iespēju. Angļu literatūras lekcijās Turīnā būros cauri apšaubāmas kvalitātes Iana Makevana grāmatai “Piedošana” (Ian McEwan, Atonement) PDF versijā.


Bet te arī saskāros ar pirmajiem e-grāmatas izaicinājumiem, lasot to datorā. Pamēģiniet sēdēt gultā un vienlaikus manevrēt gan tējas krūzi, gan datoru, gan šķīvi ar desmaizēm. Ātri vien varēs saprast, ka tas nav pats ērtākais veids, kā lasīt e-grāmatas (un ēst desmaizes).


Pieļauju, ka tieši tas un iespēja nest līdzi 100+ grāmatas vienuviet ir arī daži no būtiskākajiem iemesliem, kādēļ grāmatu fani visā pasaulē dod iespēju e-grāmatu lasītājiem.


Pirmie novērojumi: “Tiešām izskatās kā papīrs!”


Savu pirmo e-grāmatu lasītāju Kindle Paperwhite nosaucu par Stīviju Kingu par godu savam mīļākajam rakstniekam.


Pretēji manām ekspektācijām e-grāmatu lasītāja “lapas” patiešām izskatās līdzīgi kā uz papīra izprintēts teksts.



Pirmā e-grāmata, ko pilnībā izlasīju Stīvijā, bija Jū Nesbē “Slāpes” (Jo Nesbø, Thirst). Nesbē ir lielisks detektīvromānu meistars, un digitālās lapas šķīrās ar patīkamu vieglumu.


Šeit arī galvenie novērojumi par manu Kindle Paperwhite e-lasītāju.


Plusi:

  • E-lasītājs ērti savienojams ar Amazon veikalu. Jebkuru e-grāmatu, kas ir pieejama Amazon veikalā, vari nopirkt un sākt lasīt uzreiz. Nav jāgaida, kad tiksi līdz grāmatnīcai vai grāmata atnāks pa pastu.

  • Daudz grāmatu vienā vietā. Ļoti noderīgi ceļojumos, kad somai ierobežots svars un negribas vest līdzi liekus kilogramus.

  • Var lasīt tumsā. Manas acis to droši vien nepiedos, bet Kindle Paperwhite ir regulējams fona apgaismojums. Tas ļauj bez pārmetumiem lasīt arī tad, kad blakus esošie cilvēki grib pagulēt (autobusā, guļamistabā u.c.).

  • Iekļauta vārdnīca. Šis ir lielisks ieguvums tiem, kas vēlas nostiprināt savas angļu valodu zināšanas. Jebkurā brīdī vari uzspiest uz vārda grāmatā, lai tam parādītos skaidrojums. Labs veids, kā paplašināt vārdu krājumu.

  • Personalizēta lasāmpieredze. Maini attālumus no lapas malām, fontu, tā izmēru u.c. Ar laiku iegādājies e-lasītāja vāciņu, maini to.

  • Ērts savienojums ar Goodreads. Varēsi papildināt izlasīto grāmatu sarakstu un pētīt, ko lasa citi.

  • Ļoti viegli atzīmēt piezīmes un mīļākos citātus. Tā kā Kindle Paperwhite var pieslēgt WiFi, citātus un piezīmes vari saglabāt un arī publicēt savā Goodreads un pat Twitter kontā.

  • Vārdu meklētājs. Šis ir lielisks ieguvums tiem, kam gribas atcerēties katru detaļu stāstā, bet grūti atrast īsto vieto, grāmatu šķirstot. E-grāmatas meklētājs darbojas kā Google – ieraksti vārdu un atrodi katru vietu grāmatā, kur vārds pieminēts.


Kas varētu būt labāk:

  • E-lasītājs nav dators vai viedtālrunis. Jāpierod, ka e-grāmatu lasītājs nav tik ātrs kā ierastās viedierīces, tādēļ jābūt nesteidzīgam un katrs pieskāriens jāveic ar mīlestību un pacietību.

  • Tas pats Amazon veikals ir arī trūkums. Grāmatu iegādes process ir tik ērts (burtiski – viens klikšķis), ka maciņš var strauji sākt tukšoties.

  • Grāmatas nekrājas plauktā. Tiem, kam ir sapnis veidot lielu mājas bibliotēku, jāatceras, ka pat ar 100 grāmatām piepildīts e-grāmatu lasītājs plauktā aizņems tikai 1 grāmatas vietu.

  • E-grāmatas “šķirstīšana” nav pārāk ērta. E-lasītājā to dara ar konkrētās lapas meklēšanu vai ar pirksta klikšķināšanu, kamēr tiec līdz nepieciešamajai lapai.

  • #bookstagram izaicinājums. Ja patīk veidot bildes un digitālo saturu, iesaistot grāmatas, vajadzēs padomāt ilgāk, lai rastu aizvien jaunus iekārtojumus, kā parādīt e-grāmatas savā Instagram profilā.

  • Spoiler alert! Iepriekš, lai neizbojātu grāmatas sižetu, kad acis skrien ātri uz priekšu, aizklāju vēl neizlasīto lapā ar grāmatzīmi. Lasot e-lasītājā, to daru ar roku. Tātad – uzmanīgi, viss uz pašu atbildību!

*Piezīme: e-lasītāju plusi un mīnusi atkarīgi arī no modeļa, ko izvēlies. Jo vērtīgāks, jaunāks, dārgāks e-lasītāja modelis, jo patīkamāka un ērtāka būs lasāmpieredze.


Un tā es kļuvu par e-grāmatu lasītāju...


Kopsavilkumā jāsaka, ka esmu ļoti patīkami pārsteigta, cik dabiski e-grāmatu lasītājs ieguļ rokā un cik nepiespiesti viegli var iedziļināties stāstā un līdzpārdzīvot varoņiem arī digitālā formā.



Ardievas drukātai grāmatai pavisam gan nesaku. Nekas (vismaz ne pagaidām) nespēj aizstāt īsta papīra smaržu un grāmatas dabisko nolietojumu. Toties abi divi – e-lasītājs un tradicionālā grāmata – kombinācijā gan ir patīkams atsvaidzinājums lasītpriekam.

595 views0 comments
bottom of page