top of page
  • Writer's pictureKristīne Spure

Svara dienasgrāmata #3: Pusceļš jeb −6,5 kilogrami

MyFitnessPal rāda “95 streak days” jeb 95 dienas, kas aizvadītas, sportojot un sekojot līdzi tam, ko lieku savā ķermenī.


Tie ir 3 apaļi mēneši, kuru laikā esmu veiksmīgi pieturējusies pie sākotnēja plānā, to pat mazliet apsteigusi un nonākusi pusceļā. Proti:


2020. gadā no plānotajiem 12,8 kilogramiem esmu pazaudējusi 6,5 kg. Tātad no 75,8 uz 69,3 kg.


Ja runājam par cipariem un rezultātu mērīšanu


Šādi izskatās jaunākie dati tabulā “vēlamais svara zudums vs. reālais svara zudums”:


Daži cilvēki ieteica (un daudzviet lasīju), ka, zaudējot svaru, nevajag vadīties pēc kilogramiem, jo tas var izrādīties neefektīvi. Muskuļu masai augot, vienā brīdī svars samazināsies lēnāk, nesamazināsies vispār vai pat mazliet pieaugs (jo muskuļi ir smagāki par taukiem ķermenī), līdz ar to var pazust motivācija darboties.


Saprotu un daļēji piekrītu. Bet tajā pašā laikā man patīk skaitļi. Tie lielākoties ir objektīvi un pateiks pareizi, vai tas, ko svara zaudēšanā (vai iegūšanā) esi darījis, ir bijis efektīvi vai nē. Tā ir ērta matemātika.


(Protams, ņemot vērā, ka ēsts pareizi un sabalansēti, iekļaujot visas uzturvielu grupas un apēdot tik, cik ķermenim vajadzīgs, nevis vienkārši badojoties un neēdot neko. Šis otrais variants, manuprāt, ilgtermiņā ir nereāli paveicams un kopumā liels no, no, no.)


Turpinot par progresu, es to mēru arī citos ciparos, piemēram:


Vidukļa apkārtmērs:


6. marts, 2020: 89 cm

1. maijs, 2020: 81 cm

= −8 cm


Gurnu apkārtmērs (jeb drīzāk dibens pilnīgākajā vietā):


6. marts, 2020: 108 cm

1. maijs, 2020: 103 cm

= 5 cm


Diendienā skatoties spogulī, savas izmaiņas pat īsti vairs nepamani, bet šie skaitļi ir vērtīga mēraukla, kas pasaka: nu, kaut kas jau tomēr būs izdarīts.


Un vēl es mēdzu iztēloties, cik daudz svara esmu zaudējusi, mērot sadzīves priekšmetos. Piemēram, te es un 6,5 pazaudētie kilogrami grāmatās:

Nomestie 6,5 kilogrami grāmatās.

Vai ir prieks par paveikto?


Protams, ka ir gandarījums, protams, ka ir prieks! Būt atpakaļ 60-niekā, redzēt, kā iepriekš piespīlētā bītlene piekļaujas augumam citādāk, kļūst vaļīgāka. Apzināties, ka šobrīd diendienā uz sava ķermeņa apkārt vairs nenēsāju 6,5 liekas cukura paciņas.


Ir lepnums par to, ka esmu varējusi pati ar sevi sarunāt, ka šis ir svarīgi un ir jādara – arī tad, kad nepārāk gribas.

Priecīgs 10 km noskrējis cilvēks.

Ļoti priecājos par aprīlī noskrietiem un noietiem 110 kilometriem, tostarp manu pirmo 10K!


Tajā pašā laikā tagad, kad uz veselīgāku ēšanu un sportošanu taciņa jau iemīta, katri pazaudētie 100 grami, kad “iečekojos” no rīta uz svariem, vairs nesagādā tik lielu gandarījumu, kā tas bija pašā sākumā.


Pieļauju, ka tā ir tāda “yeah, so, what else is new” sajūta, jo izveidojies pieradums, ka svars samazinās.

Bet te, manuprāt, man pašai jābūt piesardzīgai ar strauju atslābumu, un iesaku uzmanīties arī jums, ja mēģināt zaudēt svaru. Iepriekšējās reizes, kad sāku redzēt pirmos rezultātus, apstājos. Tas bija aptuveni ap tiem pašiem 69 kilogramiem, un es domāju – viss, zaudēt svaru taču ir tik viegi un pašsaprotami.


Nope, Kristīn.


Līdz tiem 69 es tiku, jo ieguldīju darbu. Sportoju, ēdu dārzeņus, augļus, biezpienu, sekoju līdzi tam, ko lieku iekšā savā ķermenī, un uz lielas pauzes noliku teju visu neveselīgo pārtiku, burgerus un čipšus ēdot vien dažreiz un ļoti mazās porcijās.


Secinājums ir tik loģisks un pašsaprotams, ka man pat neērti rakstīt: arī pēc pirmo rezultātu iegūšanas jāturpina strādāt.


Veselīgs dzīvesveids un ķermeņa apkope ir konstants darbs un pat ne tik daudz treniņos, kā darbā ar prātu.

Un ar to es domāju – nav jau nemaz tik viegli kontrolēt porciju lielumu un apēst tik, cik vajadzētu, nevis tik, cik gribas, ja veikalā ar žēlu roku pakaļ met čipsi, cepumi un tā pufīgā bezē kūciņa Rimi stikla sekcijā. Tas uzliek ķermenim un prātam papildus stresu, jo jāizkāpj no komforta zonas un jāizdara būtiskas izmaiņas ikdienas ieradumos. Piemēram, jāatrod vairāk laika sportam, mazāk laika uzkodām, mazāk jāpatērē “fast food”, vairāk jāplāno ēdienreizes un beigu beigās vienkārši nevar likt mutē visu, kas pagadās.



Bet tieši tādēļ, ja izdodas sasniegt nosprausto mērķi – vienalga vai tas ir ciparā uz svariem, citā drēbju izmērā vai lielākā enerģijas un labsajūtas pieplūdumā –, rezultāts ir vēl patīkamāks. Turklāt no savas pieredzes varu iedrošināt, ka ar laiku par ieradumu paliks tas, kas iepriekš bijis izmaiņas, un pieturēties pie veselīgākiem dzīvesveida principiem būs vieglāk.



Paldies tiem, kas sporto un ar to dalās


Noslēgumā gribēju pateikt paldies cilvēkiem, kas ar savu sportu un veselīgajiem paradumiem dalās Instagram un citos sociālajos medijos, jo tas reāli motivē darboties.


Ja es jums esmu sūtījusi kādu “plaukšķienu” vai komentāru Instagram storijos, ziniet, ka, iespējams, kādu reizi jūs esat pamudinājuši mani vakarā iztūkšķīties no dīvāna, izvelties pa durvīm un doties no sākuma negribētā, bet tik ļoti vajadzīgā skrējienā.


Un pavisam, pavisam noslēgumā – kāda pavisam negaidīta atklāsme no… seriāla “The Office”.


Klausījos “Office Ladies” podkāstu (starp citu, lieliska podraide, ko klausīties seriāla “The Office” amerikāņu versijas faniem), kur aktrises Dženna Fišere un Andžela Kinslija pieminēja acīmredzamās galvenā tēla Maikla (atveido Stīvs Karels) fiziskās izmaiņas. Proti, 2. sezonas sākumā Maikls izskatās krietni labāk nekā 1. sezonā un ir zaudējis diezgan daudz svara.


Izrādās – tas notika, Karelam gatavojoties lomai filmā “40 gadus veca jaunava”.


Bet interesantākais ir tas, ka Stīvs Karels veselīgos paradumus un savu jauniegūto formu saglabāja arī pēc filmas, apzināti padarot veselīgu dzīvesveidu par savu dzīvesveidu. Un ja atceraties, kāds “silver fox” šobrīd ir Karels, tad zināt, ka viņam tas ir izdevies.


Šādas paliekošas pārmaiņas ir arī mans mērķis.

 

NB: Ļoti lūdzu ņemt vērā, ka es dalos ar savu personīgo pieredzi, un katram tā var būt atšķirīga. Ir normāli, ja Tava prioritāte nav svara vērošana, sportošana vai kaloriju skaitīšana.


Es priecājos dalīties ar savu stāstu, turklāt cenšos to darīt gana apzinīgi, atsaucoties uz uzticamiem avotiem. Iesaku daudz pētīt pašam un piefiksēt savus veselības novērojumus. Turklāt, ja vēlies profesionālu palīdzību, iesaku vērsties pie ģimenes ārsta, fizioterapeita, personīgā trenera vai cita veselības speciālista.

1,164 views5 comments

Recent Posts

See All
bottom of page