top of page
  • Writer's pictureKristīne Spure

Pirmo reizi Londonā: mīļāko vietu un lietu top 10

Īsi pēc savas 29. dzimšanas dienas es pirmo reizi mūžā apmeklēju Londonu.

Pirms ceļojuma man nebija lielu ekspektāciju — vismaz ne tādu, kādas mēdz būt par, piemēram, Itāliju vai Franciju, kur liekas, ka katrs mazākais ciems būs šarma un idilles caustrāvots. Lielos vilcienos mani priekšstati par Londonu bija šādi:


1. Tajā ir omulīgas, vecas, krēslainas mājas

2. Tur ir Harija Potera 9 un ¾ platforma

3. Tur dzīvo karaliene

4. Visi ēd kartupeļus frī un zivi un uzdzer aliņu

5. Vēl kaut kas par futbolu


Ok — šis tomēr bija arī mazliet pārspīlējums.


Pāris vizuālās bildes par Londonu manā prātā bija uzbūruši seriāli, piemēram, “The Crown” un “Šerloks Holmss” — tas, kurā filmējas Benedrils Kambersplačs. Bet tad kādā jaukā decembra dienā es nodomāju — pietiek! Cik ilgi dzīvošu stereotipos? Jādodas Londona izbaudīt pašai uz savas ādas.


Kā man gāja?


Lieliski! Pirmkārt, jāsāk ar to, ka, ja ceļo labā kompānijā, pat mazītiņā viesnīcas istabiņa ar superplānajām sienām rādās omulīgāka (paldies manam vīram Mārtiņam!).


Otrkārt, Londona ir vieta, kur izdodas sajust, kas ir pasaules līmeņa metropole. Ne vienu reizi vien vajadzēja uz mirkli apstāties un atvilkt elpu no tā, cik daudz, daudz, daudz, daudz, daudz cilvēku nemitīgi ir apkārt. Metro stacijās, sestdienu vakaros ielās, kad visi steidz atrast vietu kādā restorānā, kur paēst (atvainojiet, vecīši, tādu vietu nav), pusdienas pārtraukumos pilsētas centrālajās ēstuvēs.


Viscaur duna un dinamika.


Un tajā pašā laikā Londona mani pārsteidza arī ar pieklājību un draudzību, par ko es biju pārsteigta, jo gaidīju, ka briti būs atturīgi vēsi.


Bet par visu pēc kārtas! Lūk, mans Londonas top 10, ko iesaku apskatīt arī citiem:


10. “Whittard of Chelsea” tējas veikaliņš


Mārtiņš un viņa neredzamais tējas malks.

Bez aliņa un džina briti dzerot arī tēju, tādēļ nevarējām nepaviesoties kādā īstenā tējas veikalā.


Whittard” ir burvīga vieta ar plašu kvalitatīvu tēju šķirņu piedāvājumu, sākot no tradicionālās brokastu un Earl Gray līdz ar eksotiskākiem eksemplāriem. Te atradīsi arī mīlīgas tējas tasītes un kanniņas ar “Alise Brīnumzemē” tematiku, karstās šokolādes ar neparastām garšām (piemēram, zemesriekstu vai melleņu siera kūkas), kā arī cepumus un mazas šokolādītes, ko uzkost uz kārā zoba pie karsta dzēriena.


P.S. Mīļš paldies par šī veikala ieteikumu bijušajam kolēģim Rūdolfam no Radio TEV!


Kādēļ Tev patiks? Uz vietas vari patestēt jau pagatavotas tējas un karstos dzērienus, lai saprastu, kura labāk ies pie sirds. Mājiniekiem atradīsi oriģinālus suvenīrus, ja šokolādes končas jau apnikušas.


Kur meklēt? Londonā ir vairākas “Whittard” filiāles. Mēs devāmies uz to, kas ļoti tuvu Bakingemas pilij (Buckingham Palace Road, Unit 1).



9. Svētā Džeimsa parks (St. James’s Park)


girl enjoying sun in london
Tās ir muļķības, ka Londonā tikai līst.

Tu neesi redzējis Londonu, ja Tev parkā nav uzbrukusi kāda vāvere. Labi, šis ir manis tikko izdomāts teiciens, bet pēc Londonas ceļojuma man šķiet, ka tāds mierīgi varētu būt pastāvējis gadiem.

Squirrel in London park
Draudzīga, bet pārgalvīga vāvere.

Svētā Džeimsa parks atrodas blakus Bakingemas pilij un karalienes Viktorijas piemineklim. Tajā papildus Latvijā bieži sastopamajai faunai (vārnām, pīlēm, zosīm, gulbjiem, baložiem) sastapsi arī parkā mītošo pelikānu koloniju, zaļus un skaļi tarkšķošus papagaiļus, kā arī neskaitāmas vāveres, kuras ir tik ļoti pieradušas pie cilvēkiem, ka droši skrien virsū un mīlīgi pietveras pie pirkstiņa.


Kur meklēt? St. James Park, Walthamstow



8. “Fish’n’chips” ēstuves


fish and chips in London
Jā, es gandrīz tiku galā ar savu porciju.

Man ir alerģija no zivīm — tās ēdot, man piepampst lūpas, kakls, un es sāku smakt. Bet tas tāpat netraucēja nomēģināt divas gardas “zivju un karupelīšu” ēstuves. Abās vietās porciju varēja papildināt ar dažādām piedevām, no kurām es izvēlējos marinētus mazos sīpoliņus un gurķus Londonas gaumē. Jāsaka, ka tie gan garšoja pēc tipiskiem Latvijas pagrabā atrodamiem marinētiem gurķīšiem.


Interesanti, ka, ēdot uz vietas, ēdiena cena ir augstāka, nekā to ņemot līdzi. Tādēļ, ja esi ar ierobežotu budžetu, varbūt labāk paņemt savu zivi un doties ārpus telpām.


Ieteikums: Gatavojies anormāli lielām porcijām. Ļoti iespējams, izdevīgāk ir dalīt vienu porciju uz pusēm.


Kur meklēt? Visur! Bet jo sevišķi iesaku North Sea Fish Restaurant (7/8 Leigh Street).



7. Pēcpusdienas tēja


girl drinking tea in london
Svētā trīsvienība — tēja, kūkas un grāmatas.

Līdzīgi kā spāņiem ir sava “siesta”, britiem ir pēcpusdienas tējas pauze (“afternoon tea”), kurā mierīgi pasēdēt, pamalkot siltu dzērienu, mazas sviestmaizītes un citus našķi. Bieži tās tiek novietotas uz daudzstāvīgas paplātes, bet citreiz var vienkārši izlīdzēties ar kūkas gabaliņu. Pēcpusdienas tēju pasniedz tā ap plkst. 16.


Izrādās, šī tējas tradīcija ieviesta jau 19. gadsimta sākumā. Un es tikai priecājos — manuprāt, brīnišķīgs veids, kā uz brīdi apstāties, atgūt spēkus un doties tālākā Londonas izpētē.


Kur meklēt? Dažādās tējnīcās, piemēram, Chez Antoinette (30, The Market).




6. Harija Potera veikals


the harry potter shop at platform 9 3/4 in London
Bez komentāriem.

Šī vieta Harija Potera faniem var būt pamatīgs izaicinājums. Jo ir tik viegli pārtērēties!


Harija Potera veikaliņā atradīsi visu, sākot no krūzēm, džemperiem, rakstāmpiederumiem visu Cūkkārpas torņu tematikās, īstiem zižļiem (maģiju gan vari iztēloties pats), beidzot ar grāmatu kolekcijām un mīkstajiem nifleriem.


Kādēļ Tev patiks? Noformējums! No griestiem laižas baltas Hedvigas un sakarināti pūču būri, visu laiku skan Harija Potera filmu oriģinālais skaņu celiņš. Nu, burvīgi! Turklāt tieši pie durvīm arī leģendārā 9 un 3 ceturtdaļas platforma — protams, ar garu rindu bildēties gribētāju.


Kur meklēt? King’s Cross stacija, Pancras Rd



5. Britu muzejs (British Museum)

girl standing in the British Museum in London
Zem Britu muzeja kupola.

Londona ir pilna ar muzejiem, kurus viena ceļojuma laikā nemaz nevar paspēt izskatīt. Šai reizei izvēlējāmies Britu muzeju — lielāko vēstures un mākslas kolekciju pasaulē. Muzejs ietver 8 miljonus(!) priekšmetu no visiem kontinentiem, tostarp Rozetas akmeni, ko kāds iespējams atceras no kultūras vēstures stundām, skulptūras no Partenona un, protams, mūmijas.


Britu muzejs ir patiešām lie-e-els, turklāt tam pa vidu ir plaša, ar kupolu pārsegta zāle, kas drīzāk atgādina modernu mākslas galeriju nekā muzeju, kur krātas gadu tūkstošiem senu kultūru relikvijas.

two women walking in the British Museum in London
Mēs ar Noru skrienam cauri muzejam.

Un tomēr — pārsteidzošāk par visu krājumu bija pilnīgi nejauša iepazīšanās ar britu kundzi vārdā Nora. Izrādās, mēs ar Mārtiņu bijām ienākuši muzejā pa tā aizmugures durvīm. Nora, kas ir muzeja gide Senās Grieķijas nodaļā, garāmejot pamanīja mūsu apjukušās sejas un izveda cauri visam muzejam uz īsto ieeju.


Pa ceļam noskaidrojām, ka Noras mamma ir — latviete, kas 2. pasaules kara laikā emigrējusi uz Angliju! Nu, kā iespējama tik pilnīgi nejauša sagadīšanās? Dodoties prom, Nora sirsnīgi paspieda mums abiem roku un noteica, ka viņas mamma noteikti būs patīkami iepriecināta, dzirdot mūsu iepazīšanās stāstu. Kā filmā!


Kur meklēt? The British Museum, Great Russell Street



4. Nacionālā galerija (The National Gallery)


girl looking at a painting in the National Gallery in London
Klods “Apburtā pils” apbūra arī mani.

Ja viena lieta, kas Londonā ir daudz, ir muzeji, tad otra pavisam noteikti ir māksla. Pasaulslavenas galerijas ir teju katrā Londonas rajonā, un atkal nāksies izvērtēt prioritātes, lai saprastu, kuras apmeklēt pirmās.


Šoreiz priekšroku devu Nacionālajai galerijai, kur izstādīti lielmeistaru darbi. Te varēsi aplūkot Mikelandželo, Rūbensu, Degā balerīnas, Monē ūdensrozes, van Goga saulespuķes un daudz ko citu.

people enjoying art at the National Gallery in London
Kontemplācija.

Kur meklēt? The National Gallery, Trafalgar Square



3. Teātra apmeklējums Vestendā


Vaudeville theatre with Kit Harrington in london
Iznāks Kits no ģērbtuves vai neiznāks?

Tagad varu teikt, ka esmu redzējusi Džonu Snovu dzīvē! Pilnīgi nopietni, jo, pateicoties Mārtiņa dāvanai dzimšanas dienā, devāmies uz Vodevilas teātri Vestendā uz izrādi “True West” (“Patiesie rietumi”?…).


Galvenajā lomā — šarmantais zilacaino miroņu kāvējs Kits Haringtons, kuru nevaru sagaidīt “Troņu spēles” jaunajā un pēdējā sezonā!


Atgriežoties pie izrādes — tā bija lieliska! Jāsaka, ka ceļojums uz Londonu ir lieliska iespēja nobaudīt augstvērtīgu teātri un satikt iemīļotas zvaigznes, kas citādāk redzamas vien kino vai TV ekrānos. Treškārt — neesiet pārsteigti, ja Londonas teātros ēdienu un dzērienu, kā arī virsdrēbes ņems līdzi arī zālē.

Kit Harrington acting at Vaudeville Theatre in London
Kits Haringtons sēž pie galda un prāto.

Kur meklēt? 404 Strand, Covent Garden



2. Grāmatnīcas


the Atlantis Bookshop in London
Īstas raganas maģijas un burvestību grāmatas meklē “Atlantis Book Shop”.

Mazas un lielas, ar jaunām grāmatām vai jau dzīvi pieredzējušām piepildītas — Londona ir pilna ar šarmantām grāmatnīcām. Mans un Mārtiņa kopsavilkums — apmeklēti 4 grāmatu veikali, uz mājām atvestas 7 grāmatas (lai gan gribējās vēl vairāk, bet — budžets).


No sirds vēlējos doties uz “Daunt Books”, kas dažviet nodēvēts kā skaistākais grāmatu veikals Londonā. Šoreiz tas diemžēl nebija pa ceļam. Bet ļoti priecājos, ka pabijām “Hatchards” (paldies Natālijai par atgādinājumu apciemot šo vietu). 1797. gadā izveidotā grāmatnīca ir vecākā Londonā, turklāt tur savā laikā uzturējušies arī tādi rakstinieki kā, piemēram, Oskars Vailds.

Hatchards book shop in London
Apjuku starp “Hatchards” grāmatnīcas miljons plauktiem.

5 plaši stāvi ar grāmatām, šeit noteikti var rēķināties ar pāris skaistām stundām sava laika.

Kur meklēt? Hatchards, 187 Piccadilly, St. James’s



1. Vestminsteras Abatija


people standing next to Westminster Abbey in London
“Westminster Abbey! Hands down, best Abbey I’ve ever seen.” /J. Tribbiani

Citējot Džoiju no seriāla “Draugi”, “Vestminsteras abatija bez šaubām ir vislabākā abatija!”, un es nebūšu tā, kas viņu apstrīdēs.


Bet problēma ar pasaulslaveniem dievnamiem ir tāda, ka tie vienmēr ir pilni apmeklētāju. Vestminsteras abatija nav izņēmums, tādēļ nemaz nelolojām cerības tikt iekšā citu netraucēti.


Uz abatiju devāmies svētdienā, kad tūristu apmeklējumiem dievnams vispār ir slēgts. Bet — jāsaka, ka paveicās, jo neplānojuši ietrāpījām uz dievkalpojumu.


Teikšu, kā ir: tas bija vienreizēji. Klusi un tajā pašā laikā iespaidīgi. Mierīgi sēdēt un izbaudīt baznīcu, kurā kronēta karaliene Elizabete II, salaulāts princis Viljams un Keita Midltone, kur briti atvadījās no princeses Diānas. Teikt tēvreizi angļu valodā un aizlūgt par karalisko ģimeni kopā ar mācītāju, kura perfekti nostādītā balss izvadījusi Stīvenu Hokingu. Dziedāt kopā ar Vestminsteras abatijas kori ērģeļu pavadībā — tirpiņas!


Un arī tad, ja māc skepse par reliģiska rakstura aktivitātēm, dievkalpojums bija lieliska izdevība, kurā bez maksas (parasti ieejas biļete maksā ap ‎£21 jeb 24 eiro!) izpētīt katru abatijas nišu.


Kur meklēt? 20 Deans Yd, Westminster


Secinājumi?


London during nighttime
Skats uz Sv. Pāvila katedrāli un debesskrāpjiem no otra Temzas krasta.

Londonai vajag atvēlēt daudz laika. Vēl jāapskata tādas vietas kā Šekspīra Globe teātris, Teita modernās mākslas galerija, Dabas vēstures muzejs, Daunta grāmatnīca, Harija Potera studija, kas mūsu ceļojuma laikā bija ciet, un vēl, un vēl…


Tieši tādēļ esmu ieplānojusi Londonā atgriezties — un ceru, ka ne vienu reizi vien. Pirmā — jau pavisam drīz, maijā, kad kopā ar TrueSix kolēģēm dosimies darbatvaļinājumā jeb “workationā” (laikam jāievieš labs latviskojums).


Priecāšos par aizvien jauniem ieteikumiem, ko apskatīt Londonā. Un ceru, ka Tev noderēs kāds no manējiem. Par neazimirstamiem ceļojumiem!

1,567 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page